top of page
BIOGRAFIE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hanny's wieg stond op 7 december 1944 aan het Amsterdamse Rokin.
Zij groeide op in een klein gezin waar muzikaliteit, creativiteit en theater een grote rol speelde. Haar vader Henk Vree, was een gerespecteerd musicus en haar moeder had een prachtige zangstem.
Hanny, al zeer jong gefascineerd door de dans, koos aanvankelijk voor het klassieke ballet en volgde haar lessen o.a. aan de Nel Roos Ballet Akademie.
Tijdens haar eerste engagement als danseres (1964 Hoofdstad Operette) leerde zij haar echtgenoot Marty Hinrichs kennen die als toneelmeester/ inspeciënt bij De Hoofdstad Operette werkte. Hij had op zijn beurt de passie voor theater van zijn moeder, de legendarische Beppie Nooy, meegekregen.
Haar inmiddels ontdekte zangtalent werd geschoold. Nadat ze door haar toekomstig schoonmoeder Beppie Nooy werd geëngageerd voor ‘klein werk’ in één van de meest spraakmakende volkstoneelstukken ooit, Rooie Sien, werd zij door Beppie klaargestoomd voor het ‘grotere werk’. Hierna debuteerde zij in 1971 als actrice met de hoofdrol van Blonde Greet in De Jantjes.
Mede door haar vertolking van Blonde Greet, werd zij in 1971 door de VARA TV gecast voor de hoofdrol van Karin in Jeugdprostitutie. Deze productie deed, gezien het thema, veel stof opwaaien en bracht haar naast mooie kritieken, landelijke bekendheid.
Als filmactrice was zij te zien in de film Rooie Sien, als Thea van Buuren, echtgenote van Gerrit Van Buuren, (Peter Faber). Een bescheiden rol, omdat zij tijdens de opnameperiode hoogzwanger was van haar dochter Danny. (1974)
In 1978 werd zij benaderd door de NCRV om deel uit te maken van een zeer talentvol ensemble dat optrad tijdens de televisiekwis Kwistig met Muziek gepresenteerd door Eddie Becker. Twee seizoenen maakte Hanny deel uit van dit vaste zang- en dansteam van deze tv-show en werkte zij samen met o.a. The Blue Diamonds, Loeki Knol en John Kuipers.
Hanny ontwikkelde zich verder als actrice/ zangeres en werd voor een periode van ten minste 20 jaar één van de peilers van het authentieke volkstoneel. Na het overlijden van Beppie Nooy in 1979, namen haar zoons (Marty Hinrichs, Ger Hinrichs en Dick Nooy) en schoondochters (Carry Tefsen en Hanny Vree) de volkstoneel fakkel over ter behoud van dit specifieke genre. Hier kreeg Hanny de gelegenheid niet alleen voor maar ook achter de schermen meerdere talenten te benutten, zoals kostuumontwerp en choreografie.
Na vele jaren van dans, zang en spel werd het tijd voor een nieuwe uitdaging. Het schrijven van haar solo theaterprogramma (1989) Een Beetje Kind Gebleven smaakte naar meer. Sindsdien vloeit er een diversiteit aan teksten uit haar pen. Zij schrijft, vertaalt en bewerkt o.a. in opdracht van Novo Theaterproducties. Waaronder het concept en tekst voor diverse lopende en toekomstige producties.
Haar belangstelling in mens en functioneren leidde tot het volgen van diverse cursussen op het gebied van intuïtieve ontwikkeling. In 1997 studeerde zij, na een drie jarige HBO opleiding, af als hypnotherapeut bij de SETH. (Stichting Voor Educatieve En Therapeutische Hypnose). Hetgeen een onverwacht waardevolle toevoeging aan haar capaciteiten als theatermaker bleek te zijn.
In 2007 vormt Hanny samen met haar dochter Danny Nooy het duo De Mokumse Mokkels. Sindsdien treden zij succesvol op met deze Amsterdamse act met een licht cabaretesk tintje. Ook hier zijn veel teksten van Hanny's hand.
 
In 2010 keerde Hanny terug naar haar oude liefde, het volkstoneel. In de voorstelling Omdat Ik Zoveel Van Je Hou maakte zij niet alleen deel uit van de cast maar schreef zij tevens het script voor deze produktie. Een overzicht van 100 jaar volkstoneel werd door haar zorgvuldig samengesteld en aangevuld met nieuw geschreven teksten.
Nog lang niet uitgeschreven, gespeeld en gezongen staan er  diverse programma's op de agenda. 
 
bottom of page